• Gör plats i hjärtat (och köket) för Pinsa – det lättare pizzavalet

    Gör plats i hjärtat (och köket) för Pinsa – det lättare pizzavalet

    PUBLICERAD 2024-03-22

    I takt med att vårkänslorna börjar göra sig påminda och vi söker efter fräschare och lättare alternativ i köket, låt mig introducera er till en kulinarisk pärla som förändrar sättet vi tänker kring pizza. Möt pinsa – din nya hälsosamma favorit som inte kompromissar med smaken.

    Våren är här, och med den en längtan efter lättare, men ändå smakrika rätter som kompletterar de ljusare kvällarna och vårstämningen. Pinsa, en romersk delikatess med rötter som sträcker sig tillbaka till antiken, står nu i rampljuset som det perfekta valet för alla oss som älskar pizza men önskar ett hälsosammare alternativ.

    Vad gör pinsan unik?

    Pinsans deg baseras på en blandning av vetemjöl, sojamjöl och rismjöl, och vad som verkligen utmärker den gentemot t.ex. pizza eller focaccia är dess långa jäsningstid – ofta över 48 timmar. Detta resulterar i en lätt, luftig och krispig bas som inte bara är lättare på magen utan också har lägre glykemiskt index jämfört med traditionell pizzadeg.

    En smak av vår

    Med vårens ankomst välkomnar vi färgglada toppingar som speglar säsongen. Tänk dig en pinsa toppad med färsk sparris, solmogna körsbärstomater, ett stänk av pesto och ett strössel av färsk mozzarella. Eller varför inte testa en kombination av rucola, parmaskinka och en skvätt balsamvinäger för en rätt som både är en fröjd för ögat och smaklökarna.

    Varför pinsa?

    Förutom att vara ett hälsosammare alternativ, erbjuder pinsa en mångsidighet och en smakupplevelse som går att anpassa efter personlig preferens och säsong. Dess unika textur och smakprofil gör den till ett utmärkt val för middagsbjudningar, familjemiddagar eller som en kreativ helglunch.

    Pinsa i ditt kök

    Att tillaga pinsa hemma är enklare än du kanske tror. Starta med en färdig pinsadeg från din lokala delikatessbutik eller var äventyrlig och förbered degen från grunden. Det viktigaste är att ha roligt i köket och att experimentera med olika toppingar som firar säsongens bästa råvaror. Testa gärna mitt förenklade recept nedan, eller köp färdig pinsa i din närmaste välsorterade matbutik.

    Mot nya smakupplevelser

    Så, i takt med att dagarna blir längre och naturen vaknar till liv, varför inte välkomna våren med att utforska den härliga pinsan? Det är ett perfekt sätt att förnya din matlagningsrepertoar och samtidigt njuta av något som är både gott och gott för dig.

    Förenklat recept på Pinsa (två bröd)

    Här är ett grundläggande recept för att göra två pinsa-bröd. Notera att äkta pinsa ofta använder en blandning av vetemjöl, sojamjöl, och rismjöl, men här kommer en förenklad version som är lättare att göra hemma.

    Ingredienser

    För Degen:

    300 g vetemjöl (plus lite extra för utbakning)
    50 g durumvetemjöl
    250 ml kallt vatten
    10 g färsk jäst eller 3g torrjäst
    1 tsk socker
    2 tsk havssalt
    2 msk bra olivolja

    Toppings (Förslag):

    Passerade tomater eller tomatsås
    Mozzarella, strimlad eller i bitar
    Färsk basilika
    Extra jungfruolivolja
    Efter eget val: till exempel kokt skinka, kronärtskockshjärtan, färska tomater, rucola, parmaskinka, etc.

    Instruktioner

    1. Förbered Degen:

    Lös upp jästen och sockret i det kalla vattnet. Låt stå i några minuter tills det börjar bubbla.
    Ta fram en stor skål, blanda vetemjöl och durumvetemjöl.
    Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen, olivoljan och saltet.
    Blanda samman ingredienserna tills en deg börjar bildas.
    Knåda degen på en mjölad yta i cirka 10 minuter tills den är slät och elastisk.
    Placera degen i en oljad skål, täck med en fuktig duk, och låt jäsa i ett kallt rum eller kylskåp i minst 8 timmar, men helst över natten.

    2. Forma och Förbered Pinsan:

    Ta ut degen ur kylskåpet och låt den komma till rumstemperatur, cirka 30 minuter.
    Dela degen i två lika stora delar.
    På en lätt mjölad yta, forma varsamt varje del till en oval form, samtidigt som du försöker att behålla så mycket luft i degen som möjligt.
    Placera de formade degarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
    Täck löst och låt jäsa ytterligare 1-2 timmar tills de har ökat i storlek.

    3. Toppa och Grädda:

    Värm ugnen till 250°C. Om du har en pizzasten, placera den i ugnen att bli varm.
    Bred ett tunt lager av passerade tomater eller tomatsås över ytan på varje pinsa, lämna en liten kant runtom.
    Lägg på mozzarella och andra valda toppings.
    Grädda i den förvärmda ugnen, direkt på pizzastenen om möjligt, i 10-15 minuter eller tills kanterna är gyllenbruna och osten är bubblande.
    Ta ut pinsan från ugnen, toppa med färsk basilika och ett generöst antal droppar av olivolja.
    Servera omedelbart och njut av din hemgjorda pinsa med en touch av italiensk tradition. Perfekt för en mysig middag eller som en del av en större italiensk fest!

    Med kärlek för smak och hälsa,
    Emilia

Mest läst